Hva bør du tenke på når du bytter ut en gammel varmepumpe?

Mer enn en tredjedel av luft-til-luft-varmepumpene som selges i Norge, går nå til å erstatte gamle varmepumper. Prognosesenteret spår at utskifting vil være like stort som nye installasjoner om et par år.

Men hva kan være lurt å tenke på når du bytter ut en gammel varmepumpe?

Først og fremst må du sørge for at installasjonen blir bedre enn den var. Sjekk at gjennomføringen i veggen er tettet mot vindsperre og dampsperre, at kondensvannet føres til bakken og at vannet fra avriming ledes vekk fra veggen. Videre må du sjekke at innedelen er montert i riktig høyde og at utedelen er montert på grunnmur eller bakkestativ.

Hvis det er feil ved den opprinnelige installasjonen, bør du rette det opp selv om kunden ikke klager på det. Som profesjonell part vil du få ansvar for eventuelle feil som påklages i etterkant.

Når du bytter ut en gammel varmepumpe, må du også sjekke at alle elektriske tilkoblinger er dimensjonert godt nok, jordet og koblet til jordfeilbryter. Det er viktig å ikke bare bruke det som finnes i anlegget fra før, da det ikke er sikkert at alt er gjort riktig ved forrige montering. Hvis du setter inn en varmepumpe med større effekt, må du sjekke dimensjonene på elektriske tilkoblinger.

Det anbefales alltid å legge nye, rene rør der det er praktisk mulig. Det er alltid fare for at det henger igjen olje med rester av gammelt kuldemedium som kan skape problemer. Hvis varmepumpen byttes ut fordi den har havarert, må du bytte rørene. Hvis det er kronglete å bytte rørene mellom innedel og utedel, for eksempel fordi rørene er skjult i veggen, kan du vurdere å gjenbruke rørene, men dette krever aktsomhet. Rørene må syretestes, flushes med nitrogen og vakuumeres grundig.

Hvis det har vært lekkasjer eller andre problemer, må du tappe ned kuldemediet fra et anlegg. På anlegg som fortsatt er i drift uten problemer, kan du i prinsippet sende kuldemediet over på utedelen og levere den full til gjenvinningsstasjonen. Varmepumpeforeningen anbefaler likevel at du tapper av kuldemediet for å sikre at det håndteres riktig, og du kan få refusjonsbeløpet. Minimums-mengde for å få refusjon for kuldemedier er 2 kg, og derfor kan ikke kunden selv returnere kuldemediet.

NB! Husk at for å installere og bytte varmepumpe må man ha F-gass sertifikat. 

 

Kilde: https://www.novap.no/fag-og-tips/fire-ting-a-huske-nar-du-skal-bytte-ut-en-varmepumpe

Relaterte artikler

Aktuelt

Er du registrert kunde hos oss og ønsker webshoptilgang?

Som kunde hos Ventistål har du flere tiår med kompetanse og ekspertise i ryggen. Vi jobber hver dag for å levere gode løsninger som passer deg og dine behov. Vi tilbyr en rekke tjenester som blant annet prosjektering, rådgivning og mye mer. Med lokasjoner over hele landet leverer vi kortreist og effektivt.